Keramika vs porcelán: Jaké jsou rozdíly?

Není žádným tajemstvím, že keramika a porcelán jsou používané při výrobě nádobí a kuchyňských doplňků. Kromě toho se také používají k výrobě dlaždic, soch a dalších uměleckých nebo funkčních předmětů. Mezi oběma materiály je však mnoho podstatných rozdílů - složení, vlastnostech a výrobním procesu

  • Velký rozdíl spočívá ve složení 

 Porcelán: Porcelán je konkrétní typ keramiky, který je vyroben z jemně mletého kaolinového jílu smíchaného s jinými surovinami, jako je křemen a špatně rozpustný feldspat. Toto složení dává porcelánu charakteristickou bílou barvu a vysokou pevnost. 

Keramika: Keramika je obecný termín, který zahrnuje různé druhy keramických materiálů, které jsou vyrobeny z hlíny, písku a jiných přírodních surovin. Keramické výrobky mohou mít různé stupně hustoty a pevnosti v závislosti na použitých surovinách a způsobu výroby.

  •  Barva

 Porcelán: Porcelán je obvykle bílý nebo má velmi světlou barvu, což je způsobeno vysokým obsahem kaolinového jílu a čistotou surovin. 

Keramika: Keramika může mít různé barvy a odstíny v závislosti na použité hlíně a povrchovém zpracování. Může být barevná nebo glazovaná.

 

  • Pevnost

 Porcelán: Porcelán je známý svou vysokou pevností, hustotou a odolností. Je často používán pro výrobu jemného nádobí a ozdobných předmětů. 

Keramika: Keramické výrobky mají různou pevnost a odolnost v závislosti na způsobu výroby. Obecně lze říci, že keramika mívá nižší pevnost než porcelán. 

 

  • Výrobní proces 

 Porcelán: Výroba porcelánu je složitější a vyžaduje specifické suroviny a vysoké teploty během pálení. Porcelán se obvykle vyrábí lisováním a mletím, aby se dosáhla jemná textura. 

Keramika: Výroba keramiky zahrnuje různé techniky, jako je hrnčířství, lisování a modelování. Keramika může být glazována nebo smaltována. 

 

Porcelán lze charakterizovat jako konkrétní druh keramiky, který se vyznačuje bílou barvou, vysokou pevností a odolností. Keramika je širší termín, který zahrnuje různé druhy keramických materiálů s různými vlastnostmi a složením.